Praktische schilder tips voor de enthousiaste doe-het-zelver

28
okt

Even een muurtje schilderen, hoe moeilijk is dat nu?

Geheel ten onrechte wordt verven maar al te vaak afgeschilderd als een van de gemakkelijkste werkjes in een renovatieproject. Het is zeker zo dat in principe iedereen kan een muur kan schilderen, dat u snel resultaat ziet en dat mits enkele retouches zelfs het schilderwerk van een iets-minder-handige-Harry er prachtig kan uitzien. Maar als u nog nooit eerder geschilderd heeft, zal u merken dat er voor fijn verfwerk toch enige techniek vereist is en dat het niet altijd even vlot gaat als gedacht. Tenzij u natuurlijk eerst deze handige schilder tips hebt gelezen voor u de verfborstel in de hand heeft genomen…

De juiste verf op de juiste plaats

Het verfassortiment is bijzonder uitgebreid. U bent natuurlijk overweldigd door de ruime keuze aan kleurtjes, maar ook de verscheidenheid in techniciteit van verfproducten valt niet te onderschatten. Verven bevatten immers verschillende chemische componenten die elk afzonderlijk een bijdrage leveren aan de technische prestaties van het verfmengsel. Daardoor is bijvoorbeeld niet elke verf geschikt voor eender welke ondergrond en een verkeerde keuze kan snel resulteren in afbladerende verf of vlekken. Niet wat u in gedachten had? Laat u dan adviseren door een professional met kennis van zaken!

Met goedkopere verf komt u toch vaak duurder uit

Verf kopen valt vaak duurder uit dan men had verwacht of gehoopt. De verleiding is dus groot om toch maar te kiezen voor de iets goedkopere verf in de winkel, want de kleur ziet er toch ongeveer hetzelfde uit als die van de iets duurdere verf. Het prijsverschil in goedkope en dure verf heeft echter een duidelijke reden. Zo zal een goedkopere verf bijvoorbeeld vaak minder dekkend zijn, waardoor u meer lagen moet aanbrengen. Rekent u dus zeker even op voorhand uit of u met die grotere hoeveelheid verf nog steeds goedkoper uitkomt?

Wij raden als vakman aan om zeker het Sikkens® verfassortiment eens te bekijken. Zij leveren immers verven van topkwaliteit aan eerlijke prijzen.

Kies de juiste materialen

Net zoals bij de verven zelf, is er ook een duidelijk kwaliteitsverschil bij verfborstels en verfrollen. Dat prijsverschil zit ergens natuurlijk. Met de goedkoopste borstels en rollen zal u het risico nemen dat er pluisjes achter blijven in de pas aangebrachte verflaag. En kan u die verfrollen trouwens ook meermaals gebruiken?

Verfborstels uitwassen en hergebruiken

Tussen elke verflaag moet u even wachten tot de laag voldoende droog is voor u er een nieuwe kan overzetten. Ook de verf op uw verfborstel zal uitdrogen en met een verharde borstel of rol verft u beter niet. U moet ze dus telkens grondig uitwassen met water, thinner of white spirit (zie verpakking!) voor u ze weer gebruikt. Dat is een tijdrovend, maar helaas noodzakelijk werk. Liggen de verfborstels en rollen maar voor enkele uurtjes aan de kant, dan is dit zeker een handige schilder tip: Pak de borstel of rol in met vershoudfolie en leg hem op een koele plek. Zolang u met dezelfde verf en kleur verder schildert, is er dan helemaal geen probleem!

Afplakken is minder leuk dan verven, maar…

De nodige tijd nemen om alle hoekjes en kantjes zorgvuldig af te plakken, is een van de beste schilder tips die we u kunnen meegeven. Afplakken is niet bepaald het leukste werkje en het lijkt soms onnodig tijdverlies, maar achteraf retoucheren duurt altijd langer!

Denkt u er trouwens ook aan om de juiste afplaktape te kopen? De meeste tapes kan u eenvoudig verwijderen als u ze binnen de 24 u weer verwijdert. Is uw verf nog niet helemaal droog of gaat u in meerdere dagen tijd schilderen en de tape iets daarom iets langer laten hangen, dan kiest u best voor een kwalitatieve tape. Die kan u namelijk ook na langere tijd vlot verwijderen zonder dat de tape scheurt, afbrokkelt of taperesten achterlaat.

Beter te veel of te weinig?

De meest voorkomende beginnersfout is te veel verf aanbrengen op de verfborstel. Behalve dat u een verfdouche riskeert, zal dit ook strepen nalaten op uw muur of plafond. Als u niet zeker bent hoeveel verf u best precies op de verfrol aanbrengt, dan koopt u best een verfrol met gekleurde markeringen (vaak van die blauwe of zwarte lijntjes). Als u die verfrol in de verf dompelt en uitrolt op het spatraam tot de lijntjes net niet meer zichtbaar zijn, dan heeft u de ideale hoeveelheid verf om uit te rollen.

Aan de slag!

De gouden regel bij schilderen, is dat u best zo groot mogelijke rolbewegingen maakt. Telkens wanneer u stopt en de verfrol opnieuw tegen de muur aanzet, blijft er namelijk een verfnaad achter. Ook voor een muur kan het daarom interessant zijn om uw verfborstel op een lange steel te monteren zodat u in 1 beweging van vloer tot plafond kan schilderen.

Een vakman inschakelen, is misschien toch geen slecht idee?

Probeert u vooral zelf eens om deze schilder tips in de praktijk toe te passen. Is het resultaat van uw schilderwerken toch niet geheel zoals u het zich had ingebeeld, dan kan u steeds beroep doen op het vakmanschap van een professioneel schilder als de Antwerpse schilderscentrale.

U kan natuurlijk ook meteen uw schilderwerken uitbesteden voor u er zelf aan begint. Dat bespaart u heel wat tijd, centjes en kopzorgen!